top of page

הקמת חוות גידול

הקמה של חוות גידול פטריות בתור עסק חקלאי, הוא חלום מסקרן שמעטים באמת מגשימים. הרעיון נפלא, ואכן, יכול להיות גם עסק מניב וריווחי. עם זאת, חשוב להבין את הדרישות והתנאים שבהם עסק כזה יוכל להתקיים. חוות גידול מסחריות, כאלה שמיצרות פטריות מאכל, חייבות להפיק לפחות רבע טון של גופי פרי בכל חודש על מנת להיות ריווחיות, ומצד שני לא יכולו להחזיק יותר משני עובדים. שוק הפטרית כיום בישראל ברובו שחוק ומתועש מאוד. זה אומר שחקלאים צריכים להשקיע סכומים גדולים מאוד של כמה מליוני שקלים בשביל להקים חוות ענק שיוכלו לייצר כמויות גדולות של פטריות שילכו ברובן לרשתות השיווק. רשתות השיווק ישלמו לחקלאי סכום נמוך בעבור הייבול ובנוסף להוצאות ההובלה, הגידול וכח האדם, הוא ישאר עם מעט מאוד. הדרך היחידה לצאת מהמעגל הזה היום היא לעבוד חכם וללא שותפים. חווה שמייצרת 250-500 ק"ג בחודש ומסתמכת רק על שוק מקומי או מכירה מהחקלאי לצרכן. חקלאי שהוא גם איש מעבדה וגם איש שיווק ואינו תלוי בגורמים חיצוניים כדי להפעיל את העסק שלו. זה בהחלט לא מתאים לכל אחד, אבל אם אתם אנשים מהסוג הזה, אני מספק שירות של ליווי והקמה לפי מודל עבודה ייחודי בארץ.

איך זה עובד ?

מודל העבודה של חוות בוטיק מאפשר הפעלה מלאה של כל תהליך הגידול בתוך יחידה אחת וללא תלות בגורמים חיצוניים. התהליך כולל עבודת מעבדה ליצירת תרביות, הגדלת התפטיר למצעי מעבר ולבסוף, הנגעת מצעי הפרחה מעוקרים או מפוסטרים. הפעלה של החווה יכולה להתבצע על ידי שני עובדים מיומנים בהיקף של משרה מלאה כל אחד. 

תהליך מפורט

אנו מקימים ומלווים יזמים וחקלאים שמעוניינים לעבוד במודל עצמאי לחלוטין של חוות בוטיק קטנות (יחסית). בתהליך זה ישנם ארבעה שלבים עוקבים : 
1. פגישת איפיון - נפגש פנים אל פנים בהאב מרכזי ברמת הגולן ונפרוט את כל התהליך והאפשרויות להקמה של חוות גידול. נדבר על סוגי פטריות שאפשר לגדל, סוגי מצעים, תהליכים של עיקור\פיסטור, אסטרטגיות של שיווק ומכירה וכל מידע נוסף שרלוונטי לאדם שרוצה להקים את העסק. פגישת אפיון עורכת 2-3 שעות ומולץ להגיע עם כלי כתיבה ואחרי שעשיתם סקר שוק ראשוני. עלות 1000 שח.
2. תכנון - במידה והחלטתם להמשיך ולהכנס לתחום הפטריות, התכנון הוא השלב החשוב ביותר. אנחנו מכינים תכנון אדריכלי מלא של מתקן הגידול הכולל כתב כמויות מפורט עם מיכשור וציוד לפי שיטת הגידול וסוג הפטריות שמתאים לכם. עלות התכנון משתנה בהתאם לגודל השטח והמתקן עצמו, עלות משוערת של תכנון לחוות בסדר גודל של 250 ק"ג ייבול בחודש היא 20 עד 40 אלף שח.
3. בניה והקמה - ברגע שיש בידכם את התכניות המפורטות, תוכלו להקים את החווה שלכם. אפשר לעשות את זה לבד, אפשר לשכור אנשי מקצוע נפרדים או קבלן אחד שירכז את העבודה עבורכם. עלות הבניה והציוד מאוד משתנה לפי הדרך שבה אתם בונים את החווה שלכם, עלות משוערת לחווה של 250 ק"ג ייבול בחודש היא בין 250 ל- 500 אלף ש"ח.
4. הדרכה - אחרי שהמתקן שלכם בנוי ומוכן לעבודה, אנו נספק שירות הדרכה והכשרה, לכם או לעובדים מטעמכם. יש אפשרות להדרכה בסיסית של שבוע ימים וניתן גם לרכוש תכנית ליווי שנתית. עלויות הדרכה והכשרה הן בין 10 ל 60 אלף ש"ח.

מה נדרש ?

לצורך הגידול, נדרשים מספר מבנים.

 

מעבדה : בחדר המעבדה משתמשים על מנת לייצר תרביות אם (תפטירים) ולהנגעה של מצעים שונים תחת תנאים סטריליים. המעבדה כוללת מכשירים שונים כמו מנדף, אינקובטור ומיקרוסקופ. החלל חייב להיות ממוזג ונקי. גודל המעבדה לפחות 12 מטרים רבועים. 

 

חדר איכלוס (אינקובציה) : בחדר הזה שומרים את המצעים תחת תנאים מתאימים למשך תקופת הדגירה. משתמשים בדרך כלל במדפים או ארונות והוא ממוזג ומאורגן היטב. גודל חדר האיכלוס 40 מטרים רבועים לפחות.

 

סככת עבודה : זהו שטח מקורה (משטח בטון) שמשמש להפעלת תהליכים שונים כמו פיסטור, הנגעת מצעים מפוסטרים ואריזה. בשטח הזה מפעילים מכונות שונות כמו תאי פיסטור\עיקור, מכונת עירבוב ומילוי שקיות ומתקני אריזה. שטח הסככה לפחות 50 מטר רבוע.

 

חדר הפרחה : זהו החדר שבו יוצרים את התנאים המתאימים בסוף התהליך לגידול גופי הפרי (הפטריות) וכמובן, בו מתרחש הקטיף עצמו. חדר הפרחה מתבסס על בקרת אקלים - לחות, טמפרטורה ותחלופת אוויר טרי. חדרי הפרחה צריכים להיות בשטח כולל של לפחות 100 מטר רבוע.

כמה זה עולה לי?

עלות הפרויקט משתנה בהתאם לגודל החווה, כמות הציוד הנדרש ומספר העובדים שצריך להכשיר. במידה והמבנים עצמם קיימים, עלות מינימלית היא בסביבות 350,000  ש"ח.

כמה אני ארוויח ?

הפטריות עצמן הן מוצר ריווחי ומשתלם לחקלאי, כל עוד המכירה נעשית על פי מודל של שווקים מקומיים ועבודה ישירה מול הצרכן. חשוב לזכור שגידול הפטריות בלבד לא מספיק. שיווק, הפצה ומכירת התוצרת הם יעדים חשובים שעליך לכבוש ולבסס כמו בכל עסק מכירתי אחר. ולכן, מומלץ מאוד לעבוד עם תכנית עסקית מפורטת.

ניתן לתאם שיחת ייעוץ טלפונית ללא תשלום

bottom of page