top of page

פרביוטיקה, אנטיאוקסידנטים והגנה על הכבד

פטריות משמשות אותנו לריפוי לפחות 5,000 שנים. פטריות שונות מסוגלות לרפא ולמנוע חולי, ולשפר את הבריאות הכללית שלנו. טענות רבות נשמעות מכיוונים שונים לגבי היעילות של פטריות לריפוי. חלקן מתוך התלהבות יתר של משוגעים לדבר וחלקן מתוך אינטרס כלכלי. חברות מסחריות רבות (בעיקר באסיה) מטעות צרכנים בפרסום שקרי במקרה הטוב ומסוכן במקרה הרע. הבטחות לריפוי של סרטן ומחלות קשות אחרות, מוטבעים על גבי קופסאות המכילות "פטריות מרפא". בכתבה זו, אשתדל להביא אך ורק את המידע כפי שהוא בהתבססות על מחקרים. רוב המחקרים מגיעים מהמזרח. בעיקר סין, קוריאה ויפן. המדע ה"מערבי" מגיע באיחור לתחום של פטריות מרפא. חלק גדול מהמחקר שקיים היום בעולם המערבי הוא אימות של מחקרים מהמזרח. חשוב לזכור : אף פטריה היא לא תרופת קסם לכל המחלות, ואף פטריה לא נותנת לנו הגנה מושלמת מפני מחלות. מה שהפטריות עושות למעשה הוא גירוי של המערכת החיסונית וחיזוק הפעולה הטבעית שלה. היעילות שלהן בריפוי ומניעת מחלות מתאפשרת במידה והגוף מאוזן גם מכיוונים אחרים. רק הסתכלות אובייקטיבית כזו, יכולה לקדם את ההבנה והשימוש בפטריות מרפא ממקום אמיתי ונכון. 

 

אם שקלת להשתמש בפטריות למטרות ריפוי ומניעת מחלות, חשוב מאוד להתייעץ ולהיות במעקב של איש רפואה שמבין בטיפולים אלטרנטיביים באמצעות פטריות. מומלץ מאוד להתעדכן ככל הניתן בחידושים וממצאים חדשים בתחום. מחקר רפואי בתחום הפטריות נמצא לגמרי בחיתולים. סביר מאוד שהמחקרים שאתייחס אליהם בכתבה זו, יהפכו לחלק קטן מאוד של מחקרים גדולים ומדוייקים יותר בשנים הקרובות. בכל מקרה, אין להתייחס לכתוב בתור המלצה רפואית. הכתבה שלפניך מיועדת למטרות של למידה והעשרת הידע בלבד.

 

פרביוטיקה בפטריות

 

במערכת העיכול שלנו יש פי 10,000 יותר חיידקים מאשר כמות התאים בגוף כולו. משערים שבמעי הגס בלבד נמצאים 95% מכל התאים בגוף. רוב בני האדם נושאים 1-2 קילוגרם של חיידקים במערכת העיכול בלבד. החיידקים במערכת העיכול מהווים מערכת אקולוגית בפני עצמה ומשתנים בין אדם לאדם. חלק מהחיידקים הם "טובים" וחלק מהם "רעים". ביפידובקטריה (Bifidobacteria) לדוגמא, מונע שילשולים ועצירות. אי קולי (E. coli) לעומתו, גורם להתכווצויות, כאבים, שילשולים ואפילו מוות. תזונה לקויה, זיהומים חיידקיים או ויראלים ואפילו השימוש באנטיביוטיקה, עלולים להחליש את מושבות החיידקים ה"טובים" במערכת העיכול ובכך להביא לשגשוג של מושבות החיידקים ה"רעים" ולגרום לחולי. חומרים פרביוטיים עוזרים לחיידקים ה"טובים" במערכת העיכול לשגשג ולהתחזק. הם משמשים למעשה כחומר דישון והזנה לאותם חיידקים. בנוסף, הם מייצרים ויטמינים מקבוצת B, מסייעים לגוף בספיגת מינרליים שונים כמו סידן ומגנזיום ועוזרים למערכת החיסונית להרוג פתוגניים. יש חוקרים הסבורים כי חומרים אלה גם מורידים את רמות הכולסטרול בדם, מונעים שלשולים ומגנים על המעי הגס מסרטן.

 

מזונות עשירים בסיבים כמו פטריות, נחשבים למזונות פרביוטיים. מזונות אלה עוזרים לחיידקים במערכת העיכול להתקיים בצורה מאוזנת והרמונית. מבין המזונות הפרביוטיים, הפטריות הן מהסוג המשובח ביותר. זה מפני שהן מכילות טרפנואידים שהם אנטי חיידקיים, אך לא פוגעים בחיידקים ה"טובים". חשוב להבחין בין המושגים "פרוביוטיקה" (probiotics) ו"פרביוטיקה" (prebiotics). פרוביוטיקה, או חיידקים פרוביוטיים, הם חיידקים שנמצאים בדרך כלל ביוגורט או מוצרי חלב מותסס אחרים והם כמובן מסייעים לאיזון החיידקים במערכת העיכול בדומה לפרביוטיקה.

 

אנטיאוקסידנטים בפטריות

 

רדיקל חופשי הוא אטום חמצן במבנה זהה לכלור, וכידוע, כלור (אקונומיקה) משמש כדי להרוג חיידקים. רדיקלים חופשיים בגוף משמשים לאותו צורך בדיוק, להרוג בקטריות, וירוסים וטפילים שונים. תאי הדם הלבנים וכל המאקרופאגים (macrophages) משחררים רדיקלים חופשיים. שיחרור יתר של רדיקלים חופשיים, מזיק. מכיוון שהם פוגעים גם בתאים רגילים בגוף וגורמים להאצה בתהליך ההזדקנות. חומרים שנקראים "אנטיאוקסידנטים" מסוגלים (עד לרמה מסוימת) להחזיר אחורנית את תהליך הפגיעה בתאים על ידי הרדיקליים החופשיים. שלושת האנטי אוקסידנטים המוכרים ביותר הם ויטמין C, ויטמין E ובטא קרוטן. צריכה של אנטיאוקסידנטים באופן קבוע, מאפשרת שמירה על רמת רדיקלים חופשיים בטווח מאוזן. ולכן, אנטיאוקסידנטים משפיעים באופן ניכר על תהליך ההזדקנות. 

 

פטריות, הן אנטיאוקסידנטים. צריכה יומיומית שלהן מסייעת בשמירה על רמות תקינות של רדיקליים חופשיים בגוף. 

 

פטריות בהגנה על הכבד

 

הכבד הוא האיבר השני בגודלו בגוף האדם (הראשון הוא העור). אחד התפקידים של הכבד, הוא ניקוי הגוף מרעלים. בנוסף, הכבד הוא גם "מפעל הכימיקלים" של הגוף. הוא מייצר כולסטרול, המשמש להרכבה של קרום התאים. הכבד מייצר בערך 20 סוגים של חלבונים, כולל נוגדנים וחלבונים נוספים שמעורבים בתהליך הדלקתי שבו המערכת החיסונית תוקפת זיהומים. החלבונים האלה גורמים לכך שהגוף יוכל להתמודד עם זיהום (דלקת) מבלי להעמיס על המערכת החיסונית יתר על המידה. אם הכבד לא מתפקד כראוי, המערכת הדלקתית נפגעת.

מסתבר שחומרים מסויימים שנמצאים בפטריות, עוזרים להגן ואף לשקם את הכבד. פטריות נמצאות בשימוש לטיפול בבעיות שונות בכבד. זה כולל בין השאר טיפול בהפטיטיס, מחלה שפוגעת ב 350 מליון בני אדם על פי נתוני אירגון הבריאות העולמי. במחקר שנערך נבדקו 355 חולים בהפטיטיס B שקיבלו את התרופה Wulingdan (בגלולה). הגלולה מכילה בין השאר את גוף הפרי של בהוקית מבריקה (Ganoderma Lucidum). התוצאות הראו ש - 92% מכלל הנסיינים הגיבו באופן חיובי לטיפול. בנוסף, תרופה בשם Lentinan שמיוצרת מפטריות שיטאקה (Lentinula edodes ) משמשת לטיפול בהפטיטיס כרוני ובהפטיטיס B ויראלי. הפטריה "מדפית ססגונית" (Trametes versicolor) גם היא משמשת במקרים מסויימים לטיפול בהפטיטיס B.

bottom of page