top of page

ליקוט מקומי בישראל - פטריות ליד הבית

אם אתם חיים בעיר או בכפר, בהר, בעמק או אפילו במדבר, ליקוט פטריות יכול להיות תוספת נחמדה לחיים שלכם ופעילות פנאי מהנה ומתגמלת ביותר. היכרות מעמיקה והבנה של עולם הפטריות, הם נושאים רחבים שדורשים השקעה רבה של  זמן, למידה והמון תשוקה. ליקוט מקומי לעומת זאת, דורש פחות ומתגמל יותר בטווח הקצר. אז אם רציתם ללקט פטריות לרוב, בלי מאמץ ולחזור עם סל מלא בכל טוב, הכתבה הבאה יכולה לעזור לכם להגיע אל היעד.

IMG_20220201_103542_216.jpg

בשנים האחרונות יצא לי להסתובב בשטח לא מעט. זה לא מובן מאליו במקרה שלי כי באופן כללי, אין לי משיכה לבחוץ. אני לחלוטין מעדיף להישאר בבית. אבל הפטריות קוראות לי שוב ושוב לצאת החוצה אל הקור, הגשם והבוץ. בגדים מלוכלכים וסלים מלאים זה מה שאני מחזיר הביתה בסופו של יום. כשאני יוצא ללקט, אני עושה חישוב מאוד פשוט וקר, מכיוון שלחלוטין אין לי שום אינטרס מלבד לאסוף הרבה פטריות ולחסוך בזמן. אני יוצא בזמן הנכון, למקום הנכון, ממלא את הסל וחוזר לבית.

הדרך למצב שכזה היא קצת עקלקלה ומבלבלת, אבל עם הדרכה נכונה, אפשר להגיע לזה בכל מקום. אז איך אפשר להפוך ללקט מקומי בישראל ?

מה צריך ?

כדי להתחיל, חשוב לדעת מה הציוד והאמצעים שצריך כדי ללקט פטריות. הציוד לא יקר ומאוד זמין. נעליים שמתאימות להליכה בשטח, סל לפטריות, סכין ומברשת (לא חובה). סל וסכין זה באמת חובה, כי נעליים זה לגמרי עניין של בחירה. ולכן, אפשר להגיד שליקוט פטריות הוא תחביב זול מבחינת הציוד הנדרש. הדבר היחיד שנשאר לחסוך, הוא בזמן.

ידע

אם יצאתם לשטח לחפש פטריות, כדאי מאוד לדעת מה יש באיזור שלכם. גם אם אין לכם שום היכרות עם פטריות, תוכלו להתחיל וללמוד. יש היום מגוון רחב של דרכים ללמוד על פטריות. החל מספרים, דרך אתרים ייעודיים, קבוצות בפייסבוק ואפילו אפליקציות לזיהוי פטריות בצילום. אני מאוד מאמין בשיטה הישנה והטובה, מכיוון שפטריות הן נקודת חיבור חזקה בין בני אדם, נסו למצוא מישהו שמכיר פטריות באיזור שלכם. אפשר לשים מודעה בלוח 

IMG_20220217_124204_886.jpg

מודעות עירוני או אפילו בעיתון המקומי ולשאול האם יש מישהו שמכיר את התחום ומוכן להתלוות אליכם. אני בטוח שהרעיון הזה נשמע לגמרי תלוש מהמציאות, אבל תאמינו לי, הדברים הפשוטים עובדים, והעולם רק מחכה שתשימו את עצמכם בחוץ. כמו שאי אפשר ללקט פטריות מאחורי מסך או מקלדת, גם בני אדם נמצאים רק בעולם האמיתי. דרך נוספת, היא להצטרף לעמותת פטריות הבר של ישראל. העמותה מארגנת סיורים שבהם תוכלו ללמוד על פטריות ובנוסף, להכיר חברים חדשים בעלי עניין בנושא. ליקוט פטריות, לאורך ההיסטוריה תמיד עבר מאדם לאדם בצורה של חניכה, וזו לדעתי תמיד תהיה הדרך הנכונה ביותר ללמוד את הנושא. אם אתם ממש הרפתקנים, אפשר פשוט לצאת לטיול בשטח ולקוות להתקל במלקטים מנוסים שוודאי ישמחו לעזור לכם. בפעם האחרונה שהייתי באחד מיערות המרכז, פגשתי שם אשה שעשתה בדיוק את זה. היא טיילה ביער ועצרה לשאול מלקטים אחרים על פטריה שהיא מצאה, ובמקרה שאלה גם אותי (היא כנראה שאלה כל מי שהלך עם סל ביער). באותו יום היא בוודאות למדה למצוא ולזהות אחלמית. ביום אחר, באותה דרך, היא תוכל ללמוד לזהות פטריה אחרת. הידע הזה מתווסף ונצבר ומאפשר לכל אחד להפוך ללקט מקומי בסופו של דבר. 

איפה לחפש ?
פטריות יכולות לגדול (בתאוריה) בכל מקום שבו האדמה חופשית ולא חסומה בבטון או באספלט (כן, יש גם כאלה שיודעות לפרוץ את האספלט ולגדול החוצה). ולכן, כל מקום בקרבת הבית שבו האדמה חופשית, יכול להיות מקום שבו תמצאו פטריות. בהתאם ליכולת התנועה שלכם, אם ברכב, באופניים או בהליכה, מיצאו מקום שזמן ההגעה אליו הוא נח בעבורכם. זה יכול להשתנות מאוד בין מישהו שגר ברמת

IMG_20220208_133133_233.jpg

הגולן לבין מישהו שגר באשדוד, אבל האפשרות קיימת בשני המקרים. פותחים מפה ובודקים היכן יש חורשות או שטחי מרעה ואפילו שדות חקלאיים. תתפלאו לדעת שגם לעיר גדולה יש שוליים עם אדמה חופשית, ושם כדאי לחפש פטריות. בתור התחלה, תצטרכו למצוא לפחות חמישה איזורים שונים. זה כמובן דורש זמן והשקעה, אבל הכל במטרה לצמצם את ההשקעה הנדרשת בהמשך. עובדים קשה כדי שלא נצטרך לעבוד קשה בעתיד.

מתי לחפש ?

באופן כללי, פטריות גדלות בישראל בחורף. זה אומר בערך מסוף ינואר עד סוף פברואר. בשאר חודשי השנה, יש פטריות שאפשר למצוא, אבל המבחר מאוד דל, הכמות קטנה והסיכוי למצוא הוא נמוך. כדאי לתכנן ולפנות את הזמן לליקוט פטריות בחודשים הנכונים כדי לצמצם את הסיכוי לצאת ולחזור בידיים ריקות. בהתחלה כדאי לצאת בסוף השבוע, מכיוון שזה הזמן הפנוי של רוב האנשים, יהיה לכם סיכוי טוב יותר לפגוש לקטים אחרים שתוכלו ללמוד מהם. ובהמשך, שהתהפכו ללקטים מקומיים, תעדיפו לצאת בבוקר באמצע השבוע (אם אפשרי) כי זה הזמן שבו רוב האנשים עובדים ולכן לא תהיה לכם תחרות. התזמון הוא חשוב מאוד והוא יעשה את ההבדל בין שטח מלא בפטריות לשטח ריק. יש רצף התרחשויות מסויים שכמעט תמיד יביא למצב של ריבוי פטריות בשטח. מכיוון שהפטריות מגיבות למצב של עקה, נסו לעקוב אחרי שינוי מזג האוויר מיום ליום. התרחיש הבטוח ביותר הוא לפחות שלושה ימים של גשם וקור ואחריהם שלושה ימים של שמש וטמפרטורות נוחות (לא חמסין). צירוף ימים כזה בדיוק, הוא נדיר, אבל אם הבנתם את השאיפה, אז כל דבר דומה, יכול לגרום לגל פריחה. מים רבים שמציפים את האדמה יחד עם קור קיצוני, "משכנעים" את התפטיר, שכדאי להבטיח את המשך הקיום שלו בעתיד. את זה הוא יעשה על ידי פיזור נבגים (גופי פרי). אם הימים הבאים יהיו חמימים ונעימים, זה יאפשר גם צמיחה טובה של הפטריות תוך כדי שהן סופגות את הלחות שמשתחררת מהקרקע בהדרגה. הרבה פעמים, יצא שביקרתי בנקודה מסוימת ולא היו שם פטריות ובתאריך אחר, חבר ביקר שם ומצא המון פטריות (או להיפך). לכן, חשוב לא לפסול נקודה אם לא ביקרתם בה לפחות שלוש פעמים.

המרכיב הסודי

גם אם פעלתם לפי כל ההסברים עד כה, יכול להיות שלא מצאתם אפילו פטריה אחת. זה מצער מאוד ואפילו מאכזב, אבל אל ייאוש, המרכיב הסודי בוודאות יביא אתכם אל היעד. סבלנות היא מפתח, ובלעדיה, קשה להתקדם. פטריות היו כאן המון שנים לפנינו, והן שייכות לאסכולה של העולם הישן. הזמנים שבהם חיכינו שנתיים שהסרט שרצינו יגיע לקולנוע או הספר הבא בסדרה כבר יצא לאור. ההבנה של סבלנות

IMG_20211218_114416_186.jpg

והמיקוד במטרה לאורך זמן, מאפשרים לנו לקצר את הדרך. בסופו של דבר, כדי להגיע אל המטרה, צריכים למצוא רק נקודה אחת טובה להגיע אליה בזמן הנכון. העונה מוגבלת לשלושה חודשים עיקריים בכל שנה, ומה שלא נעשה בזמן הזה, אפשר לעשות רק בשנה הבאה. יש נקודות ליקוט שלקחו ממני שלוש שנים של חיפושים ויש גם יותר. התוצאה של הסבלנות, היא סל מלא בפטריות תוך זמן קצר. זהו המרכיב החשוב והנעלה ביותר בליקוט פטריות, החלק הזה שחסר לנו בכל כך הרבה תחומים אחרים, בעולם שרץ על סטרואידים בלי לעצור. תרשו לפטריות לתת לכם מתנה גדולה, סבלנות.

IMG_20220206_140840_081.jpg

מה לעשות עכשיו ?

אחרי שתמצאו את הנקודה שבה יש פטריות בקרבת הבית, יחד עם השותף או השותפים שלכם לדרך, תוכלו ליהנות משפע פטריות. ככל שהזמן יעבור ותתמידו בליקוט, תכירו סוגים רבים יותר של פטריות שנמצאות באיזור שלכם. בדרך כלל מספיק להכיר חמישה סוגים כדי ממש להתמצא בשטח מסוים. תזכרו שזה מסע של פטריות אבל לא פחות של בני אדם. תבחרו אם לחלוק את החלקה הסודית שלכם עם אחרים או לשמור אותה לעצמכם. עבדתם כל 

כך קשה כדי למצוא את האוצר, ותרגישו גאווה וביטחון בכל החלטה שתקבלו. אם יש לכם פטריות בשפע, כדאי לשקול לחלוק אותן עם שכנים, משפחה וחברים. את מרק הפטריות שתכינו, כיף יותר לאכול יחד מאשר לבד. כשיש שפע של פטריות בר, הסקרנות והיצירתיות הקולינרית ממריאות לשחקים. תגלו מתכונים חדשים ודרכים מעניינות לאכול פטריות. ליקוט מקומי, יחבר אתכם לאדמה ולקהילה בצורה מאוד שורשית ופשוטה, כמו שאדם וטבע ואדם יודעים להתחבר משחר האנושות. 

bottom of page